Cum va afla Poliția Română totul despre tine: contractul prin care vrea supraveghere în masă

de: Ciprian Ioana
11 05. 2020
Un sistem similar de recunoaștere facială folosit în Washington

Poliția Română profită de această perioadă și vine cu un contract prin care caută să-și îmbunătățească sistemul de supraveghere. Suma pusă la bătaie e de aproape 5 milioane de lei.

Poliția Română caută să se întărească în această perioadă cu echipamente de ultimă generație. A pus la bătaie aproape cinci milioane de lei pentru a cumpăra un sistem IT de recunoaștere facială. Compania căreia i s-a atribuit acest contract se numește Dataware Consulting, iar echipamentele sunt de ultimă generație.

Sistemul va permite identificarea persoanelor după imaginile și fotografiile furnizate de diverse surse, inclusiv cele de pe camerele de supraveghere și de pe telefoane.

Poliția Română vrea supraveghere în masă

Compania care a câștigat acest contract va primi 4,77 de milioane de lei, fără TVA, și s-a angajat să livreze sistemul IT în termen de 250 de zile. Poliția Română susține că aceste echipamente vor ” genera o creștere a calității serviciului de ordine și siguranță publică în beneficiul cetățeanului”.

„Implementarea unei tehnologii în domeniul recunoașterii faciale va permite Poliției Române să includă această metodă ca măsură în combaterea și elucidarea cazurilor asociate furtului de identitate sau documentelor pierdute sau furate, precum și identificarea suspecților care comit sau intenționează să comită fapte de natură penală (terorism, infracțiuni cu violență etc.). Soluția va oferi funcționalități de căutare/verificare/comparare ale imaginilor faciale digitale din repository asociate cu cele provenite din diferite surse (CCTV, webcam, teleofane mobile, rețele de socializare, ATM cam). Soluția va duce la îmbunătățirea colectării datelor/infirmațiilor și a instrumentelor de analiză a acestora în cadrul activităților informtiv-operative și de cercetare penală și la extinderea cooperării și a acțiunilor de prevenire și combatere a formelor de criminalitate gravă și terorism”, se arată în caietul de sarcini.

Tehnologia de recunoaștere facială, controversată

Poliția Română atribuie acum acest contract, dar ideea de a cumpăra un soft de recunoaștere facială e veche de câțiva ani. Prima dată, s-a vorbit despre cumpărarea acestui soft în 2016, dar la acea vreme, procedura a fost anulată din cauza unor „abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.

Achiziția unui astfel de soft ridică semne de întrebare legate de protejarea vieții private. Mai ales că, în contextul pandemiei, mai multe țări au decis să sporească măsurile de supraveghere în masă. Justificarea a fost urmărirea celor infectați cu noul tip de virus.

Dar, important de spus, aceste sisteme, odată achiziționate, vor rămâne în posesia autorităților și după terminarea crizei. Și abia atunci va fi interesant de văzut cum vor fi folosite. Multe asociații care apără drepturile omului cred că unele Guverne vor abuza de aceste softuri.

Există, cum spuneam, multe suspiciuni legate de sistemele de recunoaștere facială. Ca orice tehnologie, nu poate fi încadrată la bună sau rea. Depinde în ce scopuri e folosită. Ca o comparație: China se folosește de recunoașterea facială pentru a-și supraveghea cetățenii și pentru a-și întări mecanismele de cenzură. Statele Unite o folosesc în armată sau pentru identificarea infractorilor.

Cu siguranță, achiziția Poliției Române va stârni multe dezbateri pe acest subiect.